Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2021

Έλεγχος των εμβολίων στα χέρια των εργατών στην Υγεία

 


Το αίτημα για τον έλεγχο των εμβολίων στα χέρια των εργατών στην Υγεία είναι όχι μόνο επίκαιρο αλλά και αναγκαίο για να σώσουμε όσες περισσότρες ζωές μπορούμε από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Παρά τις ενθουσιώδεις δηλώσεις του Κικίλια, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζουν με ρυθμό χελώνας. Με τα στοιχεία του https://ourworldindata.org/covid-vaccinations, μέχρι το Σάββατο 20 Φλεβάρη είχαν εμβολιαστεί, έστω και με μία δόση, μόλις το 4,5 % του πληθυσμού. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, όχι όλου του πληθυσμού αλλά όσων έχουν ΑΜΚΑ. Δηλαδή, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλότερο γιατί έχουν ήδη αποκλειστεί από το πρόγραμμα εμβολιασμού, μεταξύ άλλων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζουν στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης (ή όπως είναι η κομψή έκφραση της Επιτροπής Εμβολιασμών: Δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό). Αλλά, ακόμα και αυτά τα λίγα εμβόλια που «κατάφερε» να εξασφαλίσει η κυβέρνηση δεν χορηγούνται σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Μπορεί στα ελληνικά ΜΜΕ να έγινε είδηση η πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Υγείας της Αργεντινής, Χινές Γκονσάλες Γκαρσία, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «προνομιακών εμβολιασμών» αλλά ο Μητσοτάκης και ο Κικίλιας συνεχίζουν τους «προνομιακούς εμβολιασμούς».

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και ύστερα από εκατοντάδες καταγγελίες, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώσε επίσημα την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αυτή η σκόπιμη καθυστέρηση έδινε την δυνατότητα για συστηματική εξυπηρέτηση «ημετέρων» ακόμα και μετά το σκάνδαλο των πρώτων ημερών που διάφοροι «Γκρούεζες» της ΝΔ τρέχαν να εμβολιαστούν και να ανεβάσουν την φωτογραφία στο instagram. 

Αλλά ακόμα και αυτή η ανακοίνωση της προτεραιοποίησης στη χορήγηση των εμβολίων δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα σταθούμε σε δύο.

Στη Φάση 1, δηλαδή στην πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υγειονομικοί και το προσωπικό Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, δομών χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικών υπηρεσιών. Τι γίνεται όμως, με τους "εργολαβικούς" εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και σ’αυτές τις Μονάδες; Αυτοί αποκλείονται από την Φάση 1. Μπορεί, π.χ. ο Κούγιας, που είναι δικηγόρος (και) του ιδιωτικού γηροκομείου «Ρόδι» στο Μαρούσι, να βρήκε σειρά να εμβολιαστεί μαζί με τις γιαγιάδες και τους παπούδες του γηροκομείου, ήδη από τα μέσα Γενάρη, αλλά οι εργολαβικές καθαρίστριες ή μαγείρισες στο Σύστημα Υγείας και στις Μονάδες, που εργάζονται καθημερινά εκεί, θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες και άμα. Από την Φάση 1 αποκλείονται οι φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων, οι πρόσφυγες στα Στρατόπεδα και οι εκπαιδευτικοί που πάνε στη Φάση 2. Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ δεν υπάρχει καν αναφορά.

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (ευπαθείς ομάδες) να εντάσσονται όλα στη Φάση 1, αυτό δεν γίνεται. Στη Φάση 1 εντάσσεται μόνο μία μικρή κατηγορία με τα περισσότερα (ακόμα και με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού) να πηγαίνουν στη Φάση 2. Αλλά δεν είναι μόνο η κατηγοριοποίηση. Το Υπουργείο Υγείας έχει καταφέρει να μην έχει Μητρώο Ασθενών άρα και αρχείο καταγραφής ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Στη πραγματικότητα, δεν υπάρχει καν σύστημα που να ενημερώνει τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα για εμβολιασμό είτε στη Φάση 1 είτε στη Φάση 2. Η χρήση από την Επιτροπή Εμβολισμού της Άυλης Συνταγογράφησης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα γιατί αποκλείει την πλειοψηφία των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα είτε γιατί την χρησιμοποιεί μόλις το 15% αλλά και αυτό που αναγράφεται σ’ αυτήν είναι μόνο το φαρμακευτικό σκεύασμα που λαμβάνει κάθε ασθενής κάτι που δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ασφαλούς διάγνωσης. Οι μόνοι που έχουν την καλύτερη αποτύπωση είναι οι θεράποντες γιατροί και οι Σύλλογοι των ασθενών.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν φτάνουν ώστε να ενταχθούν στη Φάση 1 όλες οι ευπαθείς ομάδες και όλοι οι εργαζόμενοι "πρώτης γραμμής". Όμως, από τις 16 Γενάρη, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει ότι για να μην απορρίπτονται οι δόσεις εμβολίων που προορίζονταν σε άτομα που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους, θα καλούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας γιατί "αυτοί μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και να προσέλθουν γρήγορα". Το τι σημαίνει αυτό το βλέπουμε με τις καθημερινές ουρές μπάτσων και καραβανάδων στα νοσοκομεία που εμβολιάζονται με λίστες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και χωρίς ραντεβού παίρνοντας τη θέση αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Την Παρσκευή 5 Φεβρουαρίου, το Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε ανακοίνωση που έγραφε: «Σε διάστημα 17 ημερών έχουν εμβολιαστεί 7.311 μάχιμοι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα»! Το ανέκδοτο ότι τζάμπα κάνανε το εμβόλιο γιατί δεν αφορά τη "νόσο των χοίρων" δεν το υιοθετούμε αλλά είναι πραγματική πρόκληση να έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες μπάτσοι και καραβανάδες και να μένουν χωρίς εμβόλιο άτομα με υποκείμενα νοσήματα με τη δικαιολογία ότι αυτοί "δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και να προσέλθουν γρήγορα ". Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους εντοπίσει οι γιατροί στα νοσοκομεία και οι Σύλλογοι των ασθενών μπορούν να το κάνουν πολύ εύκολα. Εκτός αν είναι κάποιο σχέδιο του Χρυσοχοϊδη για την προστασία όσων τρώνε ξύλο στις διαδηλώσεις. Να το τρώνε , τουλάχιστον, από εμβολιασμένους μπάτσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: