Παρασκευή, Νοεμβρίου 05, 2021

Το «Voyage» των ABBA κυκλοφορεί, σήμερα, 5 Νοεμβρίου



Tracklist

1. I Still Have Faith In You

2. When You Danced With Me

3. Little Things

4. Don’t Shut Me Down

5. Just A Notion

6. I Can Be That Woman

7. Keep An Eye On Dan

8. Bumblebee

9. No Doubt About It

10. Ode To Freedom

Η επιστροφή των ABBA στη δισκογραφία μπορεί άνετα να θεωρηθεί η σημαντικότερη επιστροφή στην ιστορία της ποπ. Είτε σου αρέσουν οι ABBA είτε όχι, θεωρούνται, δικαίως, το καλύτερο ποπ γκρουπ όλων των εποχών και ένα από τα 5 καλύτερα σε όλα τα είδη μουσικής. Στα μόλις 7 χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας τους γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία και την υπέρμετρη αγάπη του κοινού αλλά όχι την αποδοχή των κριτικών και του "ψαγμένου κοινού". Από τα μέσα των 70s έως τα μέσα των 80s, όταν κυριαρχούσε το punk και το new wave, θα ήσουν "φλώρος" αν έλεγες ότι σου άρεσαν οι ABBA.

Ο θρύλος των ABBA άρχισε να χτίζεται σταδιακά στις αρχές των 90s, μια δεκαετία μετά τη διάλυσή τους. Όταν κυκλοφόρησε το «ABBA Gold», το 1992, μια συλλογή με τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες, έγινε, σε χρόνο ρεκόρ, ένα από τα εμπορικότερα άλμπουμ παγκοσμίως, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα, και έκανε ένα ασύλληπτο ρεκόρ στα χρονικά των βρετανικών τσαρτ, παραμένοντας εκεί για πάνω από 1000 εβδομάδες. Ξαφνικά οι κριτικοί τους αποθέωναν. Το αποτύπωμα που άφησαν στην μουσική είναι αναμφισβήτητο. Άπειρες διασκευές όλων σχεδόν των κομματιών τους από συγκροτήματα και καλλιτέχνες από όλα τα μουσικά είδη. 

Θυμάμαι ότι το καταπληκτικό EP των Erasure «Abba-esque», που κυκλοφόρησε το 1992 με διασκευές των Abba και είναι το μόνο άλμπουμ τους που πήγε στο νούμερο 1 των αγγλικών τσαρτ, το είχα αγοράσει όταν ήμουν στο Λονδίνο, την ίδια χρονιά το καλοκαίρι, για να παρακολουθήσω το φεστιβάλ Marxism 92 του SWP. Οι προτροπές των συντρόφων, όταν τους το έδειχα με χαρά, ήταν να το κρύψω για να μην γίνουμε ρεζίλι. 

Για το καινούριο άλμπουμ των ABBA, οι Ulvaeus και Andersson δώσανε μία συνέντευξη στη Guardian: «Αποφασίσαμε νωρίς ότι δεν πρόκειται να κοιτάξουμε τίποτε άλλο. Απλά θα γράφαμε τα τραγούδια, με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσαμε αυτήν τη στιγμή...Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να γράψω στίχους που θα μπορούσαν να αποτυπώσουν τις σκέψεις μου τα τελευταία 40 χρόνια, προσθέτοντας το βάθος που εύλογα έρχεται με την ηλικία και τους κάνει να διαφέρουν από τους στίχους που έγραφα πριν από 40 χρόνια...επειδή στη σύγχρονη μουσική δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει να στηριχτούμε, τίποτα που θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε...όλοι αισθανθήκαμε ότι μετά από 35 χρόνια θα είχε πλάκα να ενώσουμε πάλι τις δυνάμεις μας και να μπούμε σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων. Και το κάναμε. Και ήταν σαν ο χρόνος να πάγωσε και να λείπαμε μόνο για διακοπές. Ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία».

Το «Voyage» είναι ένα κανονικό ABBA άλμπουμ. Τελείως ακομπλεξάριστο, καθόλου νοσταλγικό, 100% ποπ. Σαν να μην είχαν μεσολαβήσει 40 χρόνια από τον τελευταίο τους δίσκο (που ήταν και ο καλύτερος τους και ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών, το θρυλικό "Visitors").

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ακούστε το εδώ: https://1fichier.com/?ks47q1ndpwob85ts9pi9

Τα πάντα για τους ABBA εδώ: http://lagrimapsicodelica5.blogspot.com/search/label/Abba